På denna sidan får ni lära er om saffrans ursprung. Iran dominerar världsproduktionen av saffran, mycket på grund av klimat, jordmån och kultur, men framför allt genom den billiga arbetskraften. Faktum är att hela 95% av världens saffran odlas idag i Iran. På 80-talet odlades fortfarande 70% av världens saffran i Spanien men nu står landet faktiskt för mindre än ett ton.
Förutom Iran och Spanien så odlas även saffran kommersiellt i bland annat Grekland, Italien, Marocko, Indien och Afghanistan. Visste ni att det till och med odlas saffran i liten skala nere i Skåne!
Saffran från La Mancha, Spanien
Saffran för de yppersta finsmakarna odlas i La Mancha regionen i Spanien. På EU-nivå finns ett strikt regelverk som avgör vad som får kallas ”La Mancha D.O.P”. Vår leverantör Antonio Sotos far och farfar var drivande i att ta fram denna ursprungsmärkning. Detta saffran är att betrakta som kryddornas champagne och kostar ca 2-3 gånger så mycket som ett iranskt saffran av god kvalitet.
Se upp för bedragare!
En del aktörer utger sig däremot för att sälja ”spanskt saffran” eller ”saffran från La Mancha” när det i själva verket handlar om iranskt saffran som endast packats om i La Mancha regionen. Viktigt är då att kontrollera saffranets ursprung genom att varan är ursprungsmärkt med sigillet som ni ser här nedan.
Ursprungsstämpeln för ”La Mancha D.O.P”, med ett unikt löpnummer på varje förpackning.