Här får ni lära er mer om saffranets historia, allt ifrån var ordet saffran kommer från, till vad man kan använda den till, samt hur länge saffran har använts. Dessutom får ni även veta vad som hände när man förr framställde falskt saffran.
Saffranets historia – En magisk krydda
Vi börjar från början gällande saffranets historia. Saffran, ett ord som härstammar från persiskans ”Safra”, som betyder gul, anses vara världens äldsta krydda som har använts av människan. Saffran är inte bara en av de mest använda kryddorna genom tiderna, utan också en historiskt betydelsefull ingrediens. Ursprungligen användes saffran som färgämne, men dess användning sträckte sig även till medicinska och magiska ändamål.
De tidigaste referenserna till saffran finns på sumeriska lertavlor daterade till omkring 4000 f.Kr. Fenicierna, kända för sin sjöhandel, började köpa och sälja saffran runt 1400 f.Kr. Saffran omnämns i flera historiska verk, inklusive Bibeln, Homeros ”Iliaden” (900-talet f.Kr.) och Sofokles ”Kung Oidipus” (400-talet f.Kr.).
Under åren 1347-1350 nådde efterfrågan på saffran sin topp då det ansågs ha skyddande egenskaper mot digerdöden. Saffranets historia och dess rika användning över tusentals år gör det till en krydda med en unik och fascinerande historia & bakgrund.
Saffranet når Europa och Sverige
Saffran började användas flitigt i Spanien under den muslimska utbredningen mellan år 632-750, då kryddan introducerades av araberna. Trots att erövrarna försvann, blev saffran en bestående del av det spanska köket och är nu en självklar ingrediens i många spanska rätter.
I Sverige gjorde saffran entré tack vare Hansan, som på 12-1300-talet öppnade upp för ny handel över Östersjön. Vid denna tid var svenskarna unika i att krydda sina sötebröd, ofta med kanel. Saffransbullar blev en lyxprodukt och en statussymbol. På Birgittaklostret i Vadstena, som huserade 85 bröder och systrar, förbrukades över 400 gram saffran under ett enda år på 1300-talet. På 1500-talet hade Gustav Vasa saffran på lager i sin kryddkammare.
På grund av saffranets gula färg började man baka saffransbröd under andra halvan av december, inför firandet av årets mörkaste dag. Syftet var att mota bort mörka krafter. På den tiden bakades dock inte lussekatter, utan bullar i form av en båge, som symboliserade solens gång över himlavalvet. Det finns även teorier om att brödets solgula färg skulle skrämma bort ”Lucifer”, vilket kan ha gett upphov till ordet ”lussebulle”. En mer trolig, dessvärre inte lika rolig, förklaring är dock att ordet är kopplat till ”Lucia”.
Fusk med saffran gav dödsstraff
Under medeltiden, från 400-talet fram till omkring år 1400, var Venedig centrum för saffranshandeln. Tyska köpare utgjorde den största kundgruppen. På grund av saffranshandelns betydelse i Venedig, inrättades en särskild poliskår, ”Ufficio dello zafferano”, för att inspektera och övervaka handeln. Hårda straff väntade den som förfalskade eller manipulerade produkten.
I Nürnberg finns den första kända lagen som specifikt behandlade saffran, kallad “Safranschau”. Lagen var extremt sträng och kunde leda till dödsstraff, där vissa förfalskare avrättades genom att brännas levande tillsammans med sina förvanskade produkter. Saffrans strikta reglering under medeltiden understryker dess höga värde och den betydelse den hade i historisk handel.
Sälja saffran
Är ni sugna på att sälja saffran? Då kan ni läsa mer om hur ni går tillväga för att sälja saffran under fliken skolklasser & lag. Det är alltid en god idé att sälja saffran kring jul då det är en högst uppskattad krydda att använda till julbaket. I och med det så är saffran väldigt lättsålt och ni tjänar enkelt pengar till er efterlängtade klassresa, cup eller turnering. Nu, med all denna kunskap, kommer ni även lyckas ännu bättre med att sälja saffran med skolklassen eller föreningen när ni kan berätta för era kunder om saffranets historia.