saljasaffran.se
mobilikon

URSPRUNG

Iran dominerar världsproduktionen, mycket på grund av klimat, jordmån och kultur, men framför allt genom den billiga arbetskraften. 95% av världens saffran odlas idag i Iran. Fortfarande på 80-talet odlades 70% av världens saffran i Spanien, nu står landet för mindre än 0,5%.

Förutom i Iran och Spanien odlas saffran även kommersiellt i bland annat Grekland, Italien, Marocko, Iran, Indien, och Afghanistan. Det odlas till och med saffran i liten skala i Skåne!

Finsmakarsaffran från La Mancha, Spanien

Saffran för de yppersta finsmakarna odlas i La Mancha regionen i Spanien. På EU-nivå finns ett strikt regelverk som avgör vad som får kallas ”La Mancha D.O.P”. Vår leverantör Antonio Sotos far och farfar var drivande i att ta fram denna ursprungsmärkning. Detta saffran är att betrakta som kryddornas champagne och kostar ca 2-3 gånger så mycket som ett iranskt saffran av god kvalitet.

ursprungsstämpel
Ursprungsstämpeln för ”La Mancha D.O.P”, med ett unikt löpnummer på varje förpackning.

Se upp för bedragare!

En del aktörer utger sig för att ha ”spanskt saffran” eller ”saffran från La Mancha” när det i själva verkat handlar om iranskt saffran som packats om i La Mancha regionen. Kontrollera att varan är ursprungsmärkt med sigillet till vänster!