saljasaffran.se
mobilikon

ODLING

Visste du att saffran är pistillerna från en krokusblomma? Den blommar inte på vårkanten som krokusarna gör här i Sverige, utan i oktober-november.

Varje blomma får tre röda pistiller som plockas varsamt för hand. För att få fram ett kilo saffran måste man plocka ca 250.000 blommor!

De intensivaste blomningsdagarna, “los días de manto”, varar i två till sex dagar. Blommorna som öppnat sig under natten ska då plockas på morgonen innan solen bränner pistillerna. Blommorna skärs av och bärs i korgar till en lagerlokal där man skiljer pistillerna från blomman, en process som kallas “monda”. Torkningen eller ”rostningen” är det sista lantbrukaren gör (i 60º C), då tappar saffranet 80% av sin vikt, krymper rejält och trådarna får en mörkröd matt färg.

Saffranet som odlas ute på gårdarna köps sedan upp av de olika handelshusen som graderar, bearbetar och paketerar partierna efter kvalitet. De seriösa grossisterna gör kontinuerliga laboratorietester där färg, utseende och smak indexeras och det avgörs vilken kategori saffranet tillhör.

odlasaffran