SAFFRAN
En naturprodukt för hälsan och miljön
Saffran odlas generellt utan vare sig gödningsmedel eller bekämpningsmedel, vilken gör den till en äkta naturprodukt. I dag är saffran fortfarande högaktuellt inom läkemedelsindustrin, t ex görs moderna tester inom den preventiva cancervården. Saffran påstås i olika studier ha positiva effekter på blodomloppet och blodtryck, astma, sömnproblem, fertilitet, alzheimer, depression och att ha anti-inflammatoriska egenskaper. I vissa kulturer dricks ofta saffrans-te innan läggdags för en god nattsömn.
200 ton saffran om året
Den sammanlagda årsproduktionen i världen är hisnande 200-250 ton om året. Drygt 40% av detta förbrukas i Förenade Arabemiraten. 25% köps upp i Spanien, varav det mesta går vidare på export. I Sverige förbrukar vi över 10 ton om året, alltså runt 5% av hela världsproduktionen!
Tillgång och efterfrågan sätter priset
Som du säkert märkt går priserna upp och ned på saffran. Skörden, men även valuta och politiska beslut har relativt stor inverkan. Priserna var mycket låga i mitten av 00-talet, med butikspriser under 10 kr för en 0,5 grams påse mald saffran. Åren 2008-2009 drev dåliga skördar upp riktpriset till nästan 40 kronor per 0,5g påse. Sedan dess har priserna fallit något varje år, för att stabilisera sig på en nivå där en påse kostar 15-25 kronor i affären. Skörden 2014 var däremot sämre än normalt, vilket tillsammans med en stark dollar tvingar butikerna att 2015 höja priserna 30-40% mot föregående år.

Våra tre bästa tips!
- Välj trådsaffran som du mortlar tillsammans med lite socker/salt strax innan användning, vilket frigör smakerna vid rätt tillfälle.
- Vid bakning - Marinera gärna trådarna i minst en timme i 2-3 msk sprit per gram saffran (t ex rom, cognac eller vodka).
- Förvara ditt saffran torrt och avskilt från andra kryddor, vilket du gör effektivast i en glasburk med lufttät kork.